Dostupni linkovi

Širom Kine demonstracije zbog spornih ostrva


Širom Kine danas su održane demonstracije zbog odluke Japana da kupi sporna ostrva u Istočnom kineskom moru, na koje pravo polaže i Peking.

U znak protesta danas se ispred ambasade Japana u Pekingu okupilo više hiljada ljudi, a demonstracije su održane i u drugim gradovima širom Kine, na kojima je, prema izveštajima japanskih medija, učestvovalo ukupno 40.000 ljudi.

Tri sporna ostrva, koja su u Kini poznata pod nazivom Diaoju, a u Japanu Senkaku, u utorak je za 2,05 milijardi jena (26,18 miliona dolara) kupila japanska vlada od, kako je navedeno, privatnog vlasnika.

Kako je javio izveštač agencije Frans pres, na ambasadu Japana u Tokiju bačene su flaše i kamenje, obližnje ulice bile su blokirane, na ulice su izašli pripadnici policije za razbijanje demonstracija, a helikoteri su nadletali Peking.

Protesti zbog kupovine spornih ostrva bile su takodje organizovane ove nedelje, ali tokom njih nije bilo nereda. Danas su japanski restorani u Pekingu ostali zatvoreni, a u šangaju su demonstranti nosili kinesku zastavu i uzvikivali parole kojima su od Japana tražili da vrati ostrva Dijaou.

Kako navodi agencija Frans pres, sa interneta su povučene sve informacije o današnjim demonstracijama, o kojima vesti nisu objavljene ni na televizijskim dnevnicima.
XS
SM
MD
LG