Dostupni linkovi

Novi izaslanik za Siriju ne zna šta da radi


Novi međunarodni izaslanik zadužen da okonča građanski rat u Siriji Lahdar Brahimi rekao je danas da još nema ideju šta da radi, ali da je "užasno važno" da se okonča konflikt, koji je sada prijetnja regionalnom i miru u svijetu.

Sumorni komentari Lahdara Brahimija uslijedili su nakon prvog susreta sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom od kada je preuzeo dužnost za koju je rekao da je skoro nemoguće ispuniti.

Brahimi je došao na mjesto bivšeg generalnog sekretara UN Kofija Anana koji je to mjesto napustio frustriran u avgustu nakon neuspjelih pokušaja da se zaustavi sukob u Siriji koji je izbio u martu 2011.

Brahimi je na konferenciji za novinare u Damasku rekao da je kriza u Siriji "veoma opasna" i da se širi politički jaz među partijama.

"Moram da istaknem da ja trenutno nemam plan. Uradićemo radni plan nakon što čujemo sve unutrašnje, regionalne i međunarodne strane, i nadamo se da će taj plan otvoriti put za spas Sirije", rekao je Brahimi.

Brahimi, koji je u Siriju doputovao u četvrtak, rekao je da je razgovarao i sa zvaničnicima vlasti i opozicije.

On je dodao da je cilj posjete da se osmisli plan za okončanje krize.

Asad je sa svoje strane ponovio da je njegova zemlja u potpunosti spremna da sarađuje u cilju okončanja nasilja dok god su ti napori "neutralni i nezavisni", prenijela je agencija SANA.

On je naglasio da se određene zemlje moraju prisiliti da prestanu da finansiraju i obučavaju teroriste i krijumčare oružje u Siriju.

Sirijske vlasti krive stranu zavjeru za ustanak i optužuju zemlje Zaliva Saudijsku Arabiju i Katar, zajedno sa SAD i drugim zemljama Zapada, kao i Tursku da daju finansijsku pomoć pobunjenicima, koje opisuju kao "teroriste".
XS
SM
MD
LG