Dostupni linkovi

Moskva u iščekivanju protesta opozicije


Ruska opozicija priprema prve velike proteste od juna ove godine, što će biti pokazatelj snage pokreta nakon ljetne pauze.

Vlasti u Moskvi odobrile su u utorak naveče marš kroz centar Moskve od oko 25.000 ljudi koji će se dogoditi večeras nedaleko od Kremlja.

Iako neki posmatrači očekuju desetine hiljada ljudi, samo oko 3.200 potvrdilo je učešće preko stranice "Fejsbuka".

U međuvremenu, opozicioni poslanik Genadij Gudkov smijenjen je zbog svojih navodnih poslovnih aktivnosti dok je bio u parlamentu, što je u Rusiji zabranjeno zakonom, javila je agencija RIA Novosti.

Kritičari kažu da je potez protiv Gudkova, člana socijalističke partije Pravedna Rusija i ključnog organizatora demonstracija protiv Kremlja, politički iskonstruisan kako bi kaznio i marginalizovao poznatog kritičara predsjednika Vladimira Putina.

Gudkov je nakon isključenja upozorio na tretman vlasti protiv disidenata, ističući da to može dovesti do velike građanske krize i sve manje povjerenja javnosti u vladajući režim.

Predsjednik državne Dume Sergej Nariškin potpisao je dekret kojim se zvanično ukidaju Gudkovu parlamentarna ovlaštenja, saopšteno iz pres službe Dume.

Protesti pod nazivom "Marš miliona" biće organizovani i u Sankt Peterburgu.
XS
SM
MD
LG