Dostupni linkovi

Ešton: Osuda napada na diplomatska predstavništva


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton izrazila je duboku zabrinutost zbog nasilja u muslimanskim zemljama izazvanog filmom u kome se vredja prorok Muhamed.

"Najoštrije osudjujem napade na diplomatska predstavnišva u nekoliko zemalja, što je dovelo do gubitka života i uništavanja imovine u nekoliko gradova", navodi se večerašnjem saopštenju iz kabineta Ketrin Ešton.

šefica evropske diplomatije pozvala je vlasti zemalja u kojima je došlo do izbijanja nasilja da učine sve što mogu da obezbede diplomatska predstavništva i da zaštite diplomate.

"Od velikog je značaja da lideri oblasti koje su pogodjene odmah pozovu na mir i uzdržanost, kao što je već bio slučaj u mnogim zemljama", navela je Eštonova.

U protestima zbog filma u kojem se vredja prorok Muhamed u Tunisu danas su poginule dve osobe, a 29 je povredjeno, dok su dve osobe poginule u demonstracijama u Libanu i Sudanu. U prestonici Sudana na meti demonstranata su bile, pored ambasade SAD, i ambasade Velike Britanije i Nemačke.

Protesti zbog filma "Innocence of Muslims", proizvedenog u SAD, organizovani su i u Jemenu, Bangladešu, Avganistanu, Gazi, Istočnom Jerusalimu, Nigeriji, šri Lanki, Maldivima, Iraku, Iranu, Pakistanu.

SAD su evakuisale i svoju ambasadu u Briselu, prenosi BBC.
Protesti su počeli pre nekoliko dana, prvo u Kairu, a potom i u
Libiji, gde je u napadu na Ambasadu SAD ubijen ambasador i još
trojica zvaničnika.
XS
SM
MD
LG