Dostupni linkovi

YouTube zabranio antimuslimanski film u Indiji


Internetska stranica za razmjenu video sadržaja YouTube blokirala je Indiji pristup antimuslimanskom filmu koji se pojavio u SAD-u i od tada izazvao smrtonosne proteste u muslimanskom svijetu, saopćio je Google u petak.

Popularna internetska kompanije Google, koja posjeduje YouTube, nije saopćila da li je djelovala po svom nahođenju ili je to zatražila indijska vlada, javljaju agencije.

"Mi, nekada, blokiramo sadržaj zbog sudske presude ili nekog drugog opravdanog zakonskog postupka. Trenutno smo blokirali pristup YouTubeu u Indiji", kazao je jedan od direktora Googlea za AFP.

YouTube je ranije ove sedmice ponudio da "privremeno" ograniči pristup filmu u Libiji i Egiptu, žarištu protesta, zbog "veoma teške situacije" u obje zemlje.

Pakistan i Afganistan su već ranije blokirali pristup filmu, a nazvali su ga "nehumanim" i "provokatorskim".

Indonezija, gdje većina od 240 miliona stanovnika prakticira umjereni oblik islama, također je tražila od YouTubea da otkloni video sa svoje stranice.

Demonstranti su protestovali ispred američkih ambasada zbog filma koji prikazuje muslimane vjernike kao nemoralne i nasilne
XS
SM
MD
LG