Dostupni linkovi

Egipat:Muslimansko bratstvo puvuklo poziv za proteste


Pokret Muslimansko bratstvo povukao je svoj poziv na proteste širom Egipta povodom američkog filma koji vrijeđa vjerska osjećanja muslimana, navodeći da će organizovati simbolična okupljanja u Kairu.

"Kada smo prije dva dana pozvali na demonstracije ispred džamija širom zemlje, cilj je bio da se izrazi nezadovoljstvo svih Egipćana“, izjavio je generalni sekretar pokreta Mahmud Husein.

On je dodao da je Muslimansko bratstvo u svjetlu događaja u protekla dva dana odlučilo da učestvuju jedino u simboličnom protestu na Trgu Tahrir, kako bi se izbjeglo dalje uništavanje imovine ili nova stradanja ljudi, kao što se dešavalo u prošlosti.

U Egiptu su demonstranti, koji već četvrti dan protestuju zbog filma koji smatraju uvredljivim po islam, danas bacali kamenice na policiju koja je, ispaljujući suzavac, pokušala da im blokira put ka američkoj ambasadi u Kairu. Tom prilikom povrijeđeno je više od 200 demonstranata.

Protesti traju i u Jemenu, Indoneziji, Sudanu, Tunisu , Avganistanu i drugim zemljama.

Egipatski predsjednik Mohamed Morsi osudio je u međuvremenu antiislamski film koji je izazvao proteste širom muslimanskog svijeta, ali i nasilje koje je potom uslijedilo.
XS
SM
MD
LG