Dostupni linkovi

Preporuka MMF-a Vladi Srbije da dodatno obuzda potrošnju


Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) preporučila je Vladi Srbije da razmotri dodatno obuzdavanje potrošnje prije konačnog usvajanja rebalansa budžeta za
2012. godinu.

Šefica te misije Zuzana Murgasova rekla je da je u fiskalnoj oblasti potrebna opipljiva konsolidacija, ali da, kada se sve uzme u obzir, nacrt rebalansa budžeta za 2012. koji je usvojila vlada ne bi postigao taj cilj.

"Budžet sadrži prikladne mjere za povećanje prihoda i ograničava indeksaciju obavezne potrošnje. Međutim, ove uštede su više nego kompenzovane većom potrošnjom, uključujući i nove inicijative", rekla je ona u pisanoj izjavi.

Misija MMF-a, koju je predvodila Zuzana Murgasova, posetila je Srbiju od 10. do 14. septembra 2012. godine u okviru posjete tima radi utvrđivanja činjeničnog stanja u javnim finasijama Srbije.

Murgasova je u pisanoj izjavi ocijenila da je za 2013. godinu, cilj vlade u pogledu deficita generalno adekvatan, ali će njegova realizacija zahtevati značajne dodatne mjere.

"Pored toga, da bi se postigla fiskalna kredibilnost i održivost, potrebno je da se bez odlaganja usvoji jasan i realan srednjoročni program fiskalne konsolidacije radi smanjenja javnog duga ispod 45 procenata BDP-a, u skladu sa odredbama Zakona o budžetskom sistemu", rekla je ona.

To bi, kako je istakla, trebalo da prati široki ambiciozni program strukturalnih reformi da bi se otvorile mogućnosti privrednog rasta Srbije.
XS
SM
MD
LG