Dostupni linkovi

Javni dug Španije 75,9 odsto BDP


Javni dug Španije dostigao je 75,9 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) krajem juna, zvanični su podaci, koji samo povećavaju sumnje u sposobnost zemlje da upravlja svojim finansijama.

Očekuje se da će javni dug do kraja godine biti 79,8 odsto, navodi France press.

U međuvremenu, ministri finansija eurozone izvršili su pritisak na Španiju da razjasni da li će tražiti finansijsku pomoć nakon najave Evropske centralne banke o programu kupovine obveznica, što je značajno umanjilo troškove pozajmice Madrida.

Španski ministar finansija Luis de Gindos nije želio da govori o eventualnoj finansijskoj pomoći po dolasku na Kipar, rekavši da će ministri finansija na sastanku ministara finansija eurozone u Nikoziji razmatrati generalno uslove za intervenciju Evropske centralne banke na tržištima.

"Želio bih da Madrid tačno iznese svoju poziciju, jer nije bilo jasno tokom ljeta kakav je njihov stav", rekao je irski ministar finansija Majkl Nunan novinarima, odražavajući zabrinutost nekoliko zemalja eurozone da nesigurnost oko Španije koči oporavak od dužničke krize.

ECB je jasno istakla da su zahtjev Madrida za pomoć iz fonda eurozone i pregovori o utvrđivanju uslova i monitoringa od suštinske važnosti za intervenciju, odnosno kupovinu obveznica.

Madrid odbacuje svake uslove mjera štednje koja idu dalje od preporuka Evropske komisije, koje već primjenjuje, dok sjeverni evropski povjerioci, predvođeni Njemačkom, insistiraju da će pomoći biti, ali samo uz teške uslove.
XS
SM
MD
LG