Dostupni linkovi

Duma ukinula mandat ruskom opozicionaru Gudkovu


Opozicioni zastupnik Genadij Gudkov izbačen je u petak iz Državne Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, zbog optužbi za koje tvrdi da su osveta za njegovu umiješanost u proteste protiv Kremlja.

"Ja ću otići, ali ću se vratiti kako bih pomogao izgraditi novu Rusiju kojom će se moći ponositi naša djeca i unuci", rekao je Gudkov zastupnicima dodajući da će to biti "uskoro, jako uskoro".

Za ukidanje poslaničkog mandata Gudkovu glasalo je 294 zastupnika, protiv je bio 151, a suzdržanih troje.Glasanje je održano uoči predviđenog masovnog skupa u središtu Moskve, koji će se održati u subotu, protiv 12 godina vladavine predsjednika Vladimira Putina.

Gudkov, bivši oficir KGB-a, optužen je za vođenje komercijalne djelatnosti u vrijeme poslaničkog mandata, što ruski zakon zabranjuje.

On je najavio novinarima da će se žaliti Vrhovnom sudu.

Glasanje je sazvano nakon što su istražitelji tražili da mu se ukine mandat kako bi ga mogli optužiti. Gudkov odbacuje optužbe i tvrdi da se radi o osveti Kremlja za njegovu umiješanost u masovne opozicione proteste koji su izbili u Rusiji nakon spornih parlamentarnih izbora u decembru prošle godine.

Opoyicioni čelnici smatraju da je ovo jasan znak da je Putin odlučan u tome da ušutka disidente tokom svog novog šestogodišnjeg mandata.

Ovaj slučaj je gotovo bez presedana, navode ruski mediji. Gudkov, koji je član parlamenta od 2001., bit će tek drugi zastupnik u postsovjetskoj Rusiji koji je izbačen iz Dume bez sudske odluke. Jedini zastupnik koji je prije njega izbačen je Sergej Mavrodi, najveći prevarant financijskog inženjeringa u Rusiji zbog kojega su milioni Rusa ostali bez svojih ušteđevina.
XS
SM
MD
LG