Dostupni linkovi

Protesti zbog filma ne jenjavaju, Zapad jača mjere sigurnosti


Njemačko ministarstvo vanjskih poslova u petak je objavilo da je, nakon napada na američki konzulat u Libiji, pojačalo mjere sigurnosti oko svojih ambasada u muslimanskim zemljama u kojima se održavaju žestoki protesti protiv Zapada zbog prikazivanja američkog protuislamskog filma.

"Ministarstvo vanjskih poslova je pojačalo mjere sigurnosti oko ambasada i konzulata u muslimanskim zemljama zbog mjera sigurnosti", stoji u saopštenju. Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozvao je muslimane da "se vrate miroljubivim protestima“.

Snage sigurnosti u Jemenu blokirale su u petak ulice oko američke ambasade u Sani, pripremajući se za nastavak protesta protiv filma.

"Nastavit ćemo s protestima sve dok SAD ne zabrani taj film", poručio je jedan od 30-ak demonstranata koji su se okupili ispred američke ambasade. Dan ranije je u sukoba demonstranata i policije jedna osoba poginula i 15 povrijeđeno.

Iz Afganistana stiže vijest da je većina zapadnih ambasada pojačala mjere sigurnosti za zaštitu svog osoblja u Kabulu te je stranim državljanima "ozbiljno preporučeno da ne izlaze van". U hitnoj poruci, američki ambasador je svoje sugrađane u Afganistanu podsjetio da su se protesti zbog prikazivanja filma "Nevinost muslimana" pretvorili u pravo nasilje i žestoke napade na strance".

Oko 350 muslimana okupilo se u znak protesta protiv spomenutog filma ispred američke ambasadi u Džakarti.

"Taj film vrijeđa našeg proroka i mi to osuđujemo. To je objava rata", kazao je glasnogovornik islamističkog pokreta Hizbut Tahrir.

Indonezija je najnaseljenija islamska država s 240 miliona stanovnika.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je ocijenio da je taj američki protivislamski film jest "provokacija", ali da ne opravdava nasilje koje je zahvatilo muslimanske zemlje Bliskog istoka i Magreba.

U Jordanu su salafisti najavili proteste pred američkim diplomatskim predstavništvom, ali su jordanska Muslimanska braća, poput svojih egipatskih istomišljenika, pozvali na "mirni prosvjed".

Zbog "regionalnih napetosti", Izrael je tokom molitvi u petak pojačao mjere sigurnosti u Starom gradu i Istočnom Jerusalemu.

Nakon primljenih prijetnji islamskih ekstremista, libijske vlasti su bez najave obustavile sav aviosaobraćaj iznad Bengazija. Jedan neimenovani izvor tvrdi da su primljene prijetnje o napadima projektilima zemlja-zrak.

Saudijska Arabija je osudila film "grupe neodgovornih ljudi", ali i nasilne reakcije i napade na američke ciljeve.

Generlani sekretar UN-a Ban Ki-Mun osudio je "pakostan filmski video", ocijenivši da su autori filma "namjerno" željeli izazvati "prolijevanje krvi".
XS
SM
MD
LG