Dostupni linkovi

Holandski liberali i laburisti razgovaraće o vladi


Vođe holandskih liberala i laburista, stranaka koje su dobile najviše glasova na parlamentarnim izborima u Holandiji, izrazile su danas želju da razgovaraju o
formiranju koalicione vlade.

Odlazeći premijer Mark Rute (Rutte) rekao je da želi da prouči mogućnosti za stvaranje vladajuće koalicije između njegove VVD stranke, opredijeljene za slobodno tržište, i Laburističke partije, koja je stranka lijevog centra.

Šef laburista Diderik Samson je pristao na razgovore, mada su i on i Rute rekli da bi u koaliciju mogle da uđu i druge stranke, pri čemu bi koalicija pokušala da premosti podjelu između ljevice i desnice na holandskoj političkoj sceni.

"Biće to komplikovana formacija, ali glasači su rekli svoje", izjavio je Rute.

Donji dom holandskog parlamenta ima 150 poslaničkih mjesta. VVD je osvojio 41 mesto a laburisti - 38.

I Rute i Samson su proevropski orijentisani, ali će morati da nađu kompromis oko nekoliko političkih pitanja kako bi mogli da formiraju stabilnu vladu.

VVD i laboristi će možda tražiti trećeg koalicionog partnera, pošto dvije stranke nemaju većinu u holandskom Senatu, što znači da će im biti teško da "proguraju" zakone.

Rute je rekao da mu je namjera da formira stabilnu koaliciju. Njegova prva, manjinska vlada nije opstala duže od 18 mjeseci, jer joj je radikalno desno orijentisana stranka Gerta Vuldersa uskratila podršku zbog mera štednji koje je želela da uvede vladajuća koalicija.

Holandija je u poslednjih 10 godina pet puta imala parlamentarne izbore.
XS
SM
MD
LG