Dostupni linkovi

Veliki protest u Argentini protiv predsjednice Fernandez


Hiljade Argetinaca marširalo je u do sada najvećim demonstracijama protiv predsjednice Kristine Fernandez, koja je izgubila na popularnosti od izbora 2011. usljed optužbi za korupciju, rastućeg nasilja u zemlji i sve veće kontrole nad privredom.

"Kristina, izbori ne znače imunitet za moralne pronevjere ili za uništenje ekonomije", pisalo je na velikom transparentu koji su nosili mladi ljudi na Trgu Plaza de Majo, centru grada ispred palate vlade.

Protesti praćeni udaranjem u lonce i šerpe u Argentini su poznati kao "kaserolazos", a ove su organizovali građani okupljeni preko društvenih mreža bez pomoći opozicionih partija.

Demonstranti, koji su izašli u najvećem broju od kada je Fernandezova preuzela prvi put dužnost 2007., marširali su trgovima u prijestonici i drugim većim gradovima Argentine.

"Nećemo dozvoliti da ova vlada nastavi da napreduje, marširajte za slobodu i odbranu nacionalnog ustava", poruka je koja je objavljena na društvenim mrežama "Fesebook" i "Twitter".

Mnogi Argentinci se plaše da će Fernandezova iskoristiti kontrolu nad Kongresom da izmijeni odredbe o trajanju mandata i pokuša da pobijedi na izborima čime bi na vlasti ostala do 2019., pa i nakon toga.

Sama Fernandezova odbacila je proteste tokom govora u San Huanu, 1.300 kilometara od prijestonice.

"Ne želim da se time bavim i zamaram, niti će to iko drugi činiti", rekla je ona.

Odgovarajući na pozive pristalica da se kandiduje za treći mandat ona je filozofski odgovorila da će učinti ono što je uvijek i činila a to je da će se boriti i raditi.

"Ja ne poznajem nijedan drugi način života", rekla je ona.

Popularnost Fernandezove je opala od kada je počela da "kopa" dublje po džepovima srednje i više klase da bi finansirala svoju populističku politiku.

Sa inflacijom od 25 odsto godišnje Argentinci pokušavaju da promijene svoj pesos za dolare, ali je vlada toliko pooštrila uslove te trgovine da je skoro nemoguće nabaviti dolare legalno.
XS
SM
MD
LG