Dostupni linkovi

Papa Benedikt u posjeti Libanu


Papa Benedikt XVI doputovaće danas u Liban, što će biti prva posjeta jednog pape ovoj zemlji za posljednjih 15 godina.Tokom trodnevne posjete papa će se sastati sa političarima i liderima 18 religijskih grupa u Libanu.

Hrišćani čine oko 40 odsto libanske populacije.

U međuvremenu je Liban, uključujući hrišćansku zajednicu, podijeljen zbog sukoba u susjednoj Siriji.

Vatikan je saopštio da će papa Benedikt pokušati da izbjegne politička saopštenja.
Umjesto toga, od pape se očekuje da će pozvati na mir i okončanje nasilja u Siriji.

Analitičari očekuju i da će rimokatolički poglavar izraziti zabrinutost zbog sve teže situacije i položaja hrišćana na Bliskom istoku.

Političke partije u Libanu podijeljene su u tabore "za" i "protiv" Sirije, a nasilje preko granice ujedno inicira sukobe između šiita i sunita u Libanu.

Osim sukoba u Siriji, protesti i nasilje zbog filma u kome se vrijeđa prorok Muhamed podigao je tenzije u regionu uoči posjete pape.

Film "Nevinost muslimana", za koji se vjeruje da je djelo egipatskog kopta u SAD, izazvao je proteste širom Bliskog istoka. U napadu na američki konzulat u Bengaziju demonstranti su ubili američkog ambasadora Kristofera Stivensa.

Transparenti sa izrazima dobrodošlice pape postavljeni su duž glavnog puta od aerodroma ka Bejrutu, uključujući i one koje je postavio Hezbolah na kojima piše – "Dobrodošli u zemlju otpora".
XS
SM
MD
LG