Dostupni linkovi

Beograd: Ciklus "Bitef na filmu" posvećen diktatorima


Tradicionalni prateći program Bitefa pod nazivom "Bitef na filmu" počinje danas u Muzeju kinoteke, gde će do 17. septembra biti prikazivan ciklus "Izlet u istinu - diktatori".

Urednik tog programa Vera Konjović odabrala je sedam igranih i dokumentarnih filmova na temu, kako je istakla u najavi, "diktatora kojih je uvek bilo jer su ih omogućavali oni koji ih nisu na vreme prepoznali i sprečili".

Prvi na repertoaru je nemački igrani film "Hiltler poslednji dani" (Der Untergang), koji je pre nekoliko godina oduševio beogradsku publiku na Festu.

U subotu će biti prikazan film sličnog naslova "Poslednji dani Hitlera" (Hitler: The Last Ten Days) i dugometražni dokumentarac "Umreti u Madridu".

Za nedelju su najavljena dva dokumentarna filma - "Krvave godine / Majn kampf, deo 1" i "Ratni zločinci / Majn kampf, deo 2".

Na kraju, 17. septembra biće prikazani dokumentarac "Diktatori" i igrani film "Zakletva".

Urednica Konjović ističe da u ovim filmovima "glavne uloge igraju Hitler, Franko, Musolini i mnogi drugi, ali i narod koji ih je birao, narod koji im se divio, narod koji je zbog toga patio i stradao".

Inspirisana sloganom 46. Bitefa "Izlet u istinu", ona se zapitala "zašto mi ne znamo ili ne vidimo istinu koju još nije prekrio talog vremena" i "otkud ponovo fašisti i komunisti u Evropi i u svetu".

Prema njenim rečima, "Bitef na filmu" bi da "osveži sećanje na ono i one za koje smo verovali da su zauvek nestali sa istorijske pozornice".
XS
SM
MD
LG