Dostupni linkovi

Rasmusen, Ešton, drugi zvaničnici osuđuju napad u Libiji



Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton i drugi evropski zvaničnici osudili su danas napad na američki konzulat u Bengaziju u Libiji u kome su ubijena četiri američka zvaničnika, uključujući i ambasadora SAD.

Rasmusen je takođe pozdravio to što je libijski predsednik osudio napad i obećao punu saradnju njegove vlade.

"Važno je da nova Libija nastavi da se kreće ka mirnoj, bezbednoj i demokratskoj budućnosti", rekao je generalni sekretar Alijanse.

Američki ambasador u Libiji Kristofer Stivens i tri američka zvaničnika ubijeni su sinoć u napadu na američki konzulat u Bengaziju, na istoku Libije, iz protesta zbog filma snimljenog u SAD koji se smatra uvredljivim za islam.

U saopštenju je šefica diplomatije EU Ketrin Ešton rekla da je "duboko šokirana" zbog napada u kome su pogilnula četiri Amerikanca, među kojima i ambasador Kris Stivens.

Ona je pozvala Libiju da "bez odlaganja preduzme sve potrebne mere da zaštiti živote svih stranih diplomata i zaposlenih stranaca u Libiji" kao i da "intenzivno radi" na tome da se pronađu i predaju pravdi odgovorni za ta ubistva.

Predsednik Evropskog parlamenta Martih Šulc je oštro osudio napad i podsetio da su diplomata i tri američka funkcionera bili u Libiji da "pomognu zemlji da ponovo nađe mir, stabilnost i prosperitet".

Ambasador Stivens prvi je američki ambasador ubijen u nekom napadu od 1979. godine kada je ambasador Adolf Dabs ubijen u Avganistanu.

Stivens je umro od gušenja dimom tokom napada na konzulat, saopštilo je libijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Vanis al Šarif izjavio je na konferenciji za novinare da su napad izvršili lojalisti bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.
XS
SM
MD
LG