Dostupni linkovi

Obama osudio ubistvo ambasadora SAD u Libiji



Predsednik SAD Barak (Barack) Obama oštro je osudio ubistvo američkog ambasadora Kristofera Stivensa (Christopher Stevens) u Libiji i još tri zvaničnika ambasade, ocenivši da je reč o “sramnom napadu”.

On je naredio da se pojača bezbednost u svim američkim diplomatskim predstavništvima u svetu.

"SAD odbacuju svaki pokušaj omalovažavanja verskih uverenja drugih. Istovremeno, moramo nedvosmisleno da osudiomo ovakve besmislene napade u kojima su stradale naše diplomate”, kazao je Obama.

Američki ambasador u Libiji Džej Kristofer Stivens i još trojica američkih funkcionera ubijena su sinoć u napadu na konzulat SAD u Bengaziju, kada su naoružani islamisti napali konzulat SAD u Bengaziju u Libiji, saopštio je visoki zvaničnik libijskog ministarstva unutrašnjih poslova. Naoružani muškarci upali su u konzulat protestujući zbog filma na internetu koji, kako tvrde, vređa islam.

Libijske vlasti navode da su napadači protestovali zbog istog filma zbog kojeg se 3.000 Egipćana, ultrakonzerativnih islamista i fudbalskih navijača, juče okupilo ispred američke ambasade u Kairu, skinulo američku zastavu i iscepalo je.

Inače, reč je o niskobudžetnom vestern filmu u kojem je prorok Muhamed nazvan "prevarantom".

Na konzulat u Bengaziju ispaljene su rakete, a više desetina demonstranaa pocepalo je američku zastavu i podmetnulo požar u zgradi.

Prema pisanju Vol strit džornala, film koji je izazvao nasilje "Innocence of Muslims" snimio je Amerikanac jevrejskog porekla Sam Basil, koji je posle protesta u Kairu izjavio tom listu da je "islam rak".

Film je podržao američki sveštenik Teri Džons, koji je u aprilu kritikovan zbog paljenja stranica Kurana.
XS
SM
MD
LG