Dostupni linkovi

Ešton oštro kritikovala Putina zbog ljudskih prava



Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton (Catherine Ashton) danas je u govoru pred Evropskim parlamentom oštro kritikovala predsednika Vladimira Putina zbog ugrožavanja temeljnih ljudskih prava u Rusiji.

Ešton je rekla da je nakon Putinovog povratka u Kremlj u maju pozvala ruskog predsednika da u dijalogu sa građanima i predstavnicima civilnog sektora nastavi da gradi bolju budućnost za svoju zemlju.

"Od tada, medjutim, vlasti pokazuju sve manje otvorenosti i volje za dijalogom, a sve više netolerancije prema svakom neslaganju", rekla je Ešton na plenarnom zasedanju EP u Strazburu.

Šefica evropske diplomatije se posebno osvrnula na zatvorske kazne izrečene članicama pank grupe "Pusi Rajot", kao i na nove, restriktivne zakone o javnim okupljanjima, internetu i nevladinim organizacijama.

Ona je rekla da je jasno upozorila Putina da su te mere kontraproduktivne, i istakla da EU kroz finansijsku pomoć ruskim nevladinim organizacijama ne pokušava da nametne svoju volju ili da kontroliše njihove aktivnosti.

Ešton je dodala da EU još uvek smatra Rusiju strateškim partnerom, ali da ne može da pobegne od odgovornosti kada ruske vlasti ugrožavaju vladavinu zakona i temeljna prava svojih gradjana.
XS
SM
MD
LG