Dostupni linkovi

Nagli rast deonica nakon odluke nemačkog suda



Deonice na evropskim berzama su naglo skoliče, dostigavši najvišu vrednost u poslednjih 14 meseci, nakon odluke Ustavnog suda Nemačke da podrži Evropski stabilizacioni mehanizam, čime je uklonjena čime je uklonjena ključna prepreka za rešavanje dužničke krize u evrozoni

Suk u Kaslueu je odbacio tužbu 40 hiljada stanovnika Nemačke koji su tražili da Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) bude odbijen kao nezakonit.

Nemački parlament je jos krajem juna dvotrećinskom većinom usvojio ESM i Evropski fiskalni pakt.

Sud je presudio da Nemačka može da ratifikuje ESM pod uslovom da nema povećanja finansijskog učešća zemlje u ovom fondu bez odluke parlamenta.

Ratifikacija Evropskog stabilizacionog mehanizma je ključni deo plana Evropske centralne banke koja nastoji da ublaži dužničku krizu kupovinom obveznica zemalja u finansijskim teškoćama na sekundarnom tržištu sa nižim kamatama.

Indeks FTSEurofirst 300 ključnih deonica na evropskom tržištu je povećan za 0,5 odsto, što je najveći rast od jula 2011. godine.

Nemački DAX je povećao vrednost za 0,9, a španski IBEX za 1,3 odsto.

Investitori s pažnjom takođe ishod dvodnevnog sastanka uprave Federalnih rezervi (FED) u SAD. Finansijska tržišta očekuju novi stimulans FED-a u cilju podupiranja američke ekonomije
XS
SM
MD
LG