Dostupni linkovi

U Sarajevu trilateralni sastanak ministara sigurnosti i unutarnjih poslova BiH, Srbije i Crne Gore



Trilateralni sastanak ministara sigurnosti i unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Crne Gore bit će održan danas u Sarajevu. Ministri Sadik Ahmetović, Ivica Dačić i Ivan Brajović razgovarat će o unaprjeđenju saradnje u oblasti sigurnosti, posebno u oblasti borbe protiv prekograničnog kriminala.

Tema sastanka bit će i uspostava Zajedničkog centra tri države za prekograničnu saradnju u Trebinju. Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je kazao da je dosadašnja saradnja tri države o uspostavi Zajedničkog centra za policijsku saradnju u Trebinju bila veoma dobra, ali će na ovom sastanku tražiti da se ubrza rješavanje i preostalih obaveza kako bi ovaj centar što prije počeo sa radom.

Ministarstvo sigurnosti je u saradnji s Graničnom policijom BiH započelo pripremu ovog projekta, s ciljem multinacionalanog i multiagencijskog pristupa u borbi protiv prekograničnih prijetnji i prekograničnog kriminala. - Uspostavom Centra ubrzala bi se razmjena informacija o svim oblicima kriminala, što bi značajno unaprijedilo borbu protiv svih oblika kriminala, kazao je Ahmetović.

Kako je najavljeno iz Vijeća ministara BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda razgovarat će danas s pedsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem na marginama Međunarodne konferencije "Sigurnost Balkana, tehnologija i obrazovanje - izazovi u svijetu kibernetičke infastrukture", koja će biti održana u četvrtak 13. septembra u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG