Dostupni linkovi

Katalonci traže nezavisnostOko 1,5 miliona Katalonaca izašlo je na ulice Barselone, tražeći nezavisnost. Desetine hiljada ljudi slilo se u grad noseći zastave regiona i ističući boje Katalonije crveno i žuto.

Ovaj godišnji skup za nezavisnost Katalonije, za koji se vjeruje da je najveći do sada, usmjeren je i protiv vladinih zakona o porezima, navodi Bi-Bi-Si. Katalonija želi da Madrid revidira svoju poresku politiku i da Kataloniji pruži finansijsku pomoć. Odziv na ovogodišnjem skupu, koji se svake godine održava 11. septembra, a kojim se obilježava u istoriji poznata opsada Barselone od prije 300 godina, prisilila je organizatore da promijene rutu kretanja demonstranata.

Ekonomska kriza u Španiji, koja je dovela do toga da je svaka četvrta osoba nezaposlena, pojačala je zahtjeve Katalonije da traži fiskalnu nezavisnost od Madrida, ali i političku autonomiju. Katalonija, najbogatiji region Španije koji predstavlja jednu petinu španske ekonomije, želi da sama ubire svoje poreze i da sama upravlja tim sredstvima.
XS
SM
MD
LG