Dostupni linkovi

Zvaničnik SAD ubijen u Bengaziju



Jedan američki zvaničnik je ubijen, a jedan povređen kada je naoružana grupa napala konzulat SAD u libijskom gradu Bengaziju i zapalila zgradu. Napad na američku ambasadu izveden je u znak protesta zbog američkog filma koji, navodno, predstavlja uvredu za islam i proroka Muhameda.

U međuvremenu, stigli su i izveštaji da je zgrada konzulata gađana raketnim granatama sa obližnje farme. Napad na konzulat u Bengaziju osudile su Sjedinjene Američke Države.

"Najstrožije osuđujemo napad na našu diplomatsku misiju (u Bengaziju)", rekla je portparolka Stejt departmenta Viktorija Nalend. Nalendova je rekla da su u konzulatu radili američki zvaničnici i pripadnici libijskog obezbeđenja i dodala da je raniji protest ispred ambasade SAD u Kairu, gde su demonstranti zapalili američku zastavu, završen.


Film koji je izazvao proteste, producirao je američki pastor Teri Džons, zajedno sa nekim pripadnicima koptske zajednice iseljene u SAD, navodi BBC.

Zvaničnici, ipak, za sada ne mogu da potvrde da su ova dva događaja, koja su se odigrala na godišnjicu napada na Njujork i Vašington 2001. godine, usklađena ili povezana.
XS
SM
MD
LG