Dostupni linkovi

BiH: Ratifikacija granice, pa izgradnja Pelješkog mosta


U Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine informisani su o tome da je Evropska unija (EU) odobrila Hrvatskoj 200.000 eura za izradu predstudije izvodivosti gradnje Pelješkog mosta, čiji je cilj je povezati jug Hrvatske, odnosno zaobići teritorij Bosne i Hercegovine nakon ulaska Hrvatske u EU.

Pomoćnik ministra prometa i komunikacija BiH Izet Bajrambašić, za agenciju Anadolija je rekao da je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić je u Zagrebu jasno kazao kako zvaničan stav da će razgovarati o izgradnji Pelješkog mosta kada se izvršf dvije stvari: "Sporazum o ratifikaciji granice i primjenu Konvencije Ujedinjenih naroda (UN) o pravu mora, to jeste da se BiH omogući nesmetan pristup međunarodnima vodama. Nakon toga mi ćemo s njima razgovarati o iz gradnji mosta, čak ćemo im pomoći u tome. Taj stav i danas stoji, taj stav je ministar Hadžić iznio u Zagrebu, i oni to znaju dobro. Najvažnija stvar je da se Sporazum o granicama ratificira", izjavio je Bajrambašić.

Nakon što je potvrdila da je Evropska unija (EU) odobrila Hrvatskoj 200.000 eura za izradu predstudije izvedivosti gradnje Pelješkog mosta ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas da ratifikacija sporazuma Tuđman-Izetbegović o granici i nije neposredni uslov za dobivanje evropskih sredstava za gradnju mosta.

"No, to je važno politički jer bi pokazali spremnost da probleme rješavamo bilateralno i tehnički, jer most mora biti 500 metara od granice, pa bi bilo dobro da se ona potvrdi", izjavila je Pusić.

Pelješki most čija izgradnja je započela u vrijeme mandata premijera Ive Sanadera 2007. godine, pa naprasno obustavljena, trebao je biti završen do 2015. godine. Planirano je da bude jedan od najvećih mostova u Evropi.

Dužina mosta je 2.404. metra, širina 21 metar, visina 55 metara, najduži raspon 568 metara, a ukupna cijena oko 300 miliona eura.
XS
SM
MD
LG