Dostupni linkovi

Rusija predlaže novi sastanak o Siriji


Rusija je zatražila novi međunarodni sastanak na kojim će se govoriti o krizi u Siriji u sklopu dogovora postignutog u Ženevi.

Tokom posjete Parizu, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Mihail Bogdanov podsjetio je na stav Rusije o Siriji.

Ističući kako je potrebno organizovati sastanak na kojem će učestvovati sve strane, Bogdanov je kazao da za mjesto sastanka predlaže Moskvu, ali da Rusija ne bi imala ništa protiv ni ako se sastanak održi u Parizu ili Ženevi.

Bogdanov je dodao da se Rusija zalaže za mirno rješenje krize u Siriji, te naglasio kako treba sprovesti plan Kofija Annana i dogovor koji je postignut u Ženevi.

Bogdanov je kazao da o budućnosti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada treba odlučiti sirijski narod i dodao da "ipak veći dio Sirijaca podržava Asadov režim".

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije je kritikovao zapadne zemlje rekavši kako ne pružaju odgovore na važna pitanja.

Zapad ne daje odgovare na pitanja ko će doći umjesto Asada kada on ode, kako će biti postignuta stabilnost i sigurnost građana, šta će se desiti s manjinama, rekao je Bogdanov i dodao: "Asad nam je obećao da će odstupiti s dužnosti u slučaju da sirijski narod podrži nekog drugog lidera. Samo, ne znam koliko su bile iskrene ove riječi".

Sa druge strane Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg sastaje se danas u Kairu sa egipatskim predsjednikom Mohamedom Morsijem s temom rat u Siriji.

Kairo je sinoć bio domaćin skupa kontakt grupe o Siriji, čije je formiranje predložio Morsi i u kojoj su Egipat, Iran, Saudijska Arabija i Turska.

Sastanak je održan tokom posjete Kairu novog međunarodnog izaslanika za Siriju Lahdara Brahimija.

Brahimi je novinarima rekao je da njegov zadatak "veoma težak". "Ne treba očekivati čuda jer ne postoje čuda koja se mogu očekivati u ovoj teškoj krizi", kazao je Brahimi poslije susreta s Morsijem.
XS
SM
MD
LG