Dostupni linkovi

Redžepi:Ukinuti paralelne strukture


MInistra policije Kosova Bajram Redžepi kaže da očekuje da će nakon okončanja nadgledane nezavisnosti Vašington i Brisel ukinuti paralelne strukture na sjeveru Kosova.

"To je njihova obaveza i oni to moraju da urade", rekao je Redžepi koji veruje da će Srbija i dalje pokušavati da preko policijskih struktura i svoje inteligencije pravi probleme na Kosovu.

Ocjenujući da je sjever Kosova i dalje jedan od najvećih problema za Prištinu, gdje, kako je rekao, treba uspostaviti bezbjednost i vladavinu zakona, Redžepi je izrazio uvjerenje da će međunarodna zajednica napraviti "veći pritisak na institucije Srbije" da taj dio problema bude riješen.

"Treba, dakle, da se uspostavi red i zakon. To je jedan od izazova. Moramo ojačati borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Moramo biti prisutni na svim regionalnim konferencijama i u regionalnim institucijama, odnosno institucijama demokratskog svijeta", izjavio je Redžepi za agenciju "Anadolija".

Redžepi je rekao i da ne vjeruje da Srbija pod uticajem Brisela mijenja stav o Kosovu.
Naprotiv, uvjeren je da će Srbija, kako kaže, pokušavati da im "osporava ili smeta" iako je "nezavisnost Kosova nepovratni proces".

"Neće se promijeniti ništa na relaciji Beograd Priština. Ali, verovatno ćemo sada imati više prostora za nova priznavanja kako bismo se stabilizovali kao nezavisna i suverena država", rekao je on.
XS
SM
MD
LG