Dostupni linkovi

Suđenje članovima "1389" za diskriminaciju LGBT osobaU Palati pravde danas je nastavljeno suđenje Miši Vaciću iz pokreta "1389" zbog širenja diskriminacije protiv LGBT populacije pred otkazanu "Paradu ponosa" 2009. godine, nedozvoljeno držanje oružja i ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti.

Dvojica očevidaca posvedočila su u Prvom osnovnom sudu da portparol pokreta "1389" Vacić nije napao policajce koji su pokušali da ga privedu decembra 2009.

Očevici Miloš Curaković i Drago Kukolj posvedočili su da su dvojica policajaca decembra 2009. na Novom Beogradu pokušala da Vacića nasilno uguraju u službeni automobil.

"Pokušavali su da ga uguraju u policijski auto, on je držao ruke ka sebi. Nisam video da je okrivljeni gurnuo, udario ili uradio nešto slično policajcima", rekao je Curaković.

Prema njegovim rečima Vacić se u jednom trenutku "izmigoljio" policiji i otišao.

"Policajci nisu pojurili za njim, nisam prije vidio da policija tako odustaje od hapšenja", rekao je Curaković i dodao da je Vacića poznavao iz viđenja pošto žive u istom kraju te da ga je nakon događaja kontaktirao i ponudio se da svjedoči.

Curaković je rekao da Vacić nije imao oružje i da nije vidio da su policajci koristili lisice niti ga tukli pendrekom.

Svedok Drago Kukolj je dodao da je tokom događaja Vacić "sve vrijeme bio podređeni" i da nije uradio ili odgurnuo policajca.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. oktobar.

Repubičko tužilaštvo Srbije predložilo je u aprilu Ustavnom sudu da zabrani organizaciju "SNP - 1389" koju Vacić predstavlja, zbog stalnog djelovanja usmjerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, vjerske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.
XS
SM
MD
LG