Dostupni linkovi

Suđenje članovima "1389" za diskriminaciju LGBT osoba



U Palati pravde danas je nastavljeno suđenje Miši Vaciću iz pokreta "1389" zbog širenja diskriminacije protiv LGBT populacije pred otkazanu "Paradu ponosa" 2009. godine, nedozvoljeno držanje oružja i ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti.

Dvojica očevidaca posvedočila su u Prvom osnovnom sudu da portparol pokreta "1389" Vacić nije napao policajce koji su pokušali da ga privedu decembra 2009.

Očevici Miloš Curaković i Drago Kukolj posvedočili su da su dvojica policajaca decembra 2009. na Novom Beogradu pokušala da Vacića nasilno uguraju u službeni automobil.

"Pokušavali su da ga uguraju u policijski auto, on je držao ruke ka sebi. Nisam video da je okrivljeni gurnuo, udario ili uradio nešto slično policajcima", rekao je Curaković.

Prema njegovim rečima Vacić se u jednom trenutku "izmigoljio" policiji i otišao.

"Policajci nisu pojurili za njim, nisam prije vidio da policija tako odustaje od hapšenja", rekao je Curaković i dodao da je Vacića poznavao iz viđenja pošto žive u istom kraju te da ga je nakon događaja kontaktirao i ponudio se da svjedoči.

Curaković je rekao da Vacić nije imao oružje i da nije vidio da su policajci koristili lisice niti ga tukli pendrekom.

Svedok Drago Kukolj je dodao da je tokom događaja Vacić "sve vrijeme bio podređeni" i da nije uradio ili odgurnuo policajca.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. oktobar.

Repubičko tužilaštvo Srbije predložilo je u aprilu Ustavnom sudu da zabrani organizaciju "SNP - 1389" koju Vacić predstavlja, zbog stalnog djelovanja usmjerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, vjerske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.
XS
SM
MD
LG