Dostupni linkovi

MMF:Kraj dužničke krize nije ni blizu


Dužnička kriza u eurozoni nije ni blizu kraja, a Evropi je potrebno da zadrži vjeru u zajedničku valutu, izjavio je danas zamjenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Žu Min.

"Kriza nije gotova. Još smo na sredini i pred nama je veliki put", rekao je Žu na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u kineskom obalskom gradu Tijanđinu.

Žu je dodao da se stvari „odvijaju u dobrom smjeru“ i da „treba imati vjere u euro“, prenio je Rojters.

Evropska dužnička kriza traje više od tri godine, a investitori očekuju da će ekonomija 17 zemalja koje koriste euro ući u recesiju ove godine kao rezultat neuspjeha u rješavanju krize i osmišljavanju oporavka.

Druga evropska recesija u tri godine bila bi loša vijest za globalnu ekonomiju, rekao je Žu.

“Ne treba da potcijenimo negativan uticaj evropske krize na čitav svijet. To je veoma važno“, dodao je ovaj zvaničnik MMF-a u obraćanju međunarodnim poslovnim liderima koji su se okupili na godišnjem događaju u Kini.

On je rekao da će, prema projekcijama MMF-a, ekonomska kriza u Evropi dovesti do pada privrednih aktivnosti u SAD i Japanu za 1,5 do dva odsto, a jedan odsto u ovim zemljama odnijeće usporenje ekonomskog rasta u Kini.

Uticaj evropskih ekonomskih problema na trgovinu u Aziji biće dramatičan, pošto Evropa kupuje trećinu robe koja se izvozi iz ovog regiona.

„Kada ekonomski rast u zoni eura padne na nulu, rast izvoza iz ovog regiona takođe pada na nulu. To je veoma važno“, naglasio je Žu.

On je dodao da MMF snažno podržava odluku Evropske centralne banke da pokrene program otkupa obveznica prezaduženih članica eurozone, kako bi evropska ekonomija krenula putem oporavka.
XS
SM
MD
LG