Dostupni linkovi

Erdogan: Turska neće izručiti Hašimija


Turska neće izručiti odbeglog bivšeg iračkog potpredsednika Tareka el Hašemija, osuđenog na smrtnu kaznu u Bagdadu, izjavio turski premijer Tajip Erdogan.

Erdogan je istakao da Hašemi može da ostane u Turskoj koliko god želi, prenijela je agencija Rojters.

"Reći ću to vrlo jasno. Bićemo domaćini Hašemiju koliko god on to želi i nećemo ga izručiti", rekao je Erdogan novinarima u Ankari.

Irački sud je prije dva dana osudio Hašemija na smrtnu kaznu vješanjem, utvrdivši da je kriv zbog organizovanja "odreda smrti" Abdul-Sattar al-Birkdar.

Hašemi, koji je sunita, pobjegao je iz zemlje ranije ove godine pošto su vlasti zatražile njegovo hapšenje. Optužbe i sudski proces protiv njega izazvali su političku krizu u zemlji u kojoj vlast dijele političke stranke sunita, šiita i Kurda.

Hašemi je optužio šiitskog premijera Nurija al-Malikija da predvodi političku hajku protiv rivala sunita, a vlada je saopštila da se radi samo o sudskom slučaju.

SAD izrazile su zabrinutost zbog smrtne presude za iračkog potpredsjednika.Portaprol State Departmenta Victoria Nuland, saopštila je da presuda može izazavati tenzije istovremeno je pozvala iračke lidere da pokušaju razriješiti svoje probleme koristeći se vladavinom prava.
XS
SM
MD
LG