Dostupni linkovi

Zavahiri potvrdio smrt drugog čovjeka Al Kaide


Lider Al kaide Ajman al Zavahiri potvrdio je smrt svog bivšeg zamjenika Abu Jahija al Libija, koji je ubijen u američkom napadu bespilotnom pletjelicom u junu.

Zavahiri je objelodanio video-snimak u kome je potvrdio smrt svog zamjenika i to na 11. septembar - dan kada se obilježava 11 godina od napada na SAD.

To je prvo Zavahirijevo pojavljivanje nakon tri mjeseca, a na snimku je vođa Al kaide potvrdio da je Abu Jahija el Libi ubijen u napadu bespilotne letjelice 4. juna, u Vaziristanu, pakistanskoj plemenskoj oblasti.

Libi je smatran za Al kaidinog glavnog planera i kreatora projekata i njegova smrt je najveći udarac Al kaidi od ubistva Osame bin Ladena u maju 2011. godine.

Zavahirijev video postavljen je na Forume koje posjećuju sljedbenici džihada i u prevedenom tekstu nema direktnog pominjanja 11.godišnjice napada na SAD.

Zavahiri je posebno govorio o američkom predsjedniku Baraku Obami, koga je nazvao "lažovom" izabranim da bi "prevario" muslimane širom svijeta", ali koji je ipak "poražen u Avganistanu".

Video snimak je 13-to obraćanje Zavahirija u ovoj godini, a njegovi snimci najčešće se objavljuju na jezicima urdu i pašto.
XS
SM
MD
LG