Dostupni linkovi

Španski premijer očekuje razumnije uslove EU


Premijer Španije Marijano Rahoj očekuje da Evropska unija postavi razumne uslove za njegovu zemlju ukoliko se ona odluči da zatraži zajam.

Rahoj je u svom prvom televizijskom intervjuu od kada je preuzeo položaj premijera branio vladin plan smanjenja budžetskih troškova i istakao da neće prihvatiti diktat koji bi se Španiji nametnuo spolja.

"Vjerujem da je potrebno da smanjimo javni deficit i to smo obećali. To je naš najveći izazov i najveća obaveza koju kao zemlja imamo narednih godina, kao i Francuska ili druge zemlje Evropske unije", naveo je premijer Španije.

On je dodao da neće prihvatiti smanjenje penzija, jer su penzioneri među najugroženijom kategorijom stanovnika. "Ne možemo tražiti od ljudi sa 80 godina da traže posao", kaže Rahoj.

Veliki problem španske privrede je i visoka stopa nezaposlenosti, najveća u Evropskoj uniji.

"Ako postoji prioritet iznad svih drugih trenutno to je otvaranje novih radnih mjesta i privlačenje stranih investicija", rekao je Marijano Rahoj.

Vlada premijera Rahoja povećala je poreze na zarade i PDV i donijela plan uštede vrijedan više milijardi eura, uključujući i oblasti obrazovanja i zdravstva. Analitičari smatraju da su stroge mjere štednje donijele velike probleme zemljama poput Španije.

Španija još nije donijela odluku o tome da li će zatražiti zajam, a ona se ne očekuje prije sastanka ministara finansija eurozone narednog vikenda.Španija je već dobila zajam od 100 milijardi eura za reformu bankarskog sektora.
XS
SM
MD
LG