Dostupni linkovi

Objavljena dokumenta u vezi sa masakrom u Katinskoj šumi


SAD su objavile više od 1.000 stranica poverljive dokumentacije koje se tiču masakra sovjetske vojske nad nekoliko hiljada Poljaka u Katinskoj šumi tokom Drugog svetskog rata.

Američke vlasti su se odlučile na objavljivanje poverljivih spisa posle zahteva dvojice američkih advokata koji su prošle godine uputile pismo predsedniku Baraku Obami, u ime istraživačkog tela - Katinskog saveta.

Naređenje za masovno streljanje skoro 22.000 Poljaka, uključujući poljske oficire, u Katinskoj šumi 1940. naredio je bivši sovjetski lider Staljin, podsetio je AFP.

Američka Nacionalna arhiva saopštila je da, osim objavljivanja dokumenata, pokreće i projekat vezan za materijal o tom zločinu, a koji je već bio dostupan javnosti.

Ta institucija na svom sajtu navodi da je Komitet američkog Kongresa još 1951. zaključio da je sovjetska tajna policija odgovorna za taj zločin.

Prema mišljenju Komiteta, politika SAD mogla je možda i da bude drugačija da se nisu od javnosti sakrivale informacije o pokolju poljskih građana.
XS
SM
MD
LG