Dostupni linkovi

Srbija: Radnici "Jumka" u generalnom štrajku


Oko hiljadu radnika Holding kompanije "Jumko" iz Vranja i pogona iz Vladičinog Hana, Radovnice kod Trgovišta i Poljanice kod Vranja, danas stupaju u generalni štrajk.

Okupljeni u krugu kompanije štrajkači će ispred upravne zgrade pročitati svoje zahteve i pozvati direktora i njegove saradnike da podnesu ostavke, a potom će se štrajkački odbor uputiti kod gradonačelnika Vranja Zorana Antića da i njemu predoče svoje probleme.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Snežana Veličković očekuje da će tekstilci ovoga puta istrajati u svojim zahtevima jer više ne mogu i neće da trpe toliki stepen diskriminacije od strane direktora, menadžmenta i države kao većinskog vlasnika.

"Poslodavac nam u ovom trenutku duguje 17 plata, a ovo što nam mesecima isplaćuje, po 10, 12, 15 hiljada dinara, nisu zarade već ogledalo poslovnog i moralnog javašluka u Kompaniji", kaže predsednica ASNS.

Ona kaže da je lista štrajkačkih zahteva duga, da će radnici na njima istrajati jer, kako je istakla, 1.800 najamnika nemaju više šta da izgube.

Pored isplate zaostalih zarada i povećanja sadašnjih minimalno do zakonske cene rada, na spisku od osam zahteva su smena menadžmenta, Upravnog i Nadzornog odbora, povezivanje radnog staža i poništenje ugovora o prodaji pogona Trikotaže, Dorade i Konca italijanskoj firmi "Ditra".

U Holding kompaniji "Jumko", čiji je većinski vlasnik država sa 63 odsto, do 2000. godine, u desetak fabrika i 150 maloprodajnih objekata, bilo je oko 12.000 radnika, a danas ih je ostalo oko 1.800.
XS
SM
MD
LG