Dostupni linkovi

SAD protiv prijema Palestine u UN


SAD su se usprotivile kandidaturi Palestine za prijem u UN kao države nečlanice, što palestinski predsednik Mahmud Abas planira da zatraži krajem ovog meseca.

"I dalje ćemo to jasno govoriti: mislimo da su direktni pregovori (sa Izraelom) jedini realan put da Palestinci dobiju državu", kazala je portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland i dodala da je Vašington "u kontaktu s predsednikom Abasom".

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori prekinuti su u septembru 2010, a međunarodna zajednica za sada bezuspešno vrši pritisak na dve strane da se vrate za pregovarački sto.

"Intenzivno radimo, kroz Kvartet za Bliski istok (UN, SAD, EU, Rusija) i direktno sa Izraelcima i Palestincima, kako bismo ih podstakli da se vrate za (pregovarački) sto", kazala je Viktorija Nuland.

"Sve što možemo da uradimo jeste da podstičemo. Ne možemo da ih primoramo. Na njima je da odluče da sklope mir", dodala je.

Abas je u subotu najavio da će preduzeti korake za prijem Palestine u UN kao države nečlanice UN 27. septembra, u govoru koji će održati pred Generalnom skupštinom UN.

"Ići ćemo u Generalnu skupštinu UN 27. septembra i tražiti prijem Palestine" kao države nečlanice, kazao je Abas.

Kako bi bila usvojena, za rezoluciju u Generalnoj skupštini mora da glasa više od polovine od 194 države članice UN.
XS
SM
MD
LG