Dostupni linkovi

Sirija glavna tema Saveta UN


Situacija u Siriji danas će biti u središtu razgovora na otvaranju 21. zasedanja Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

Na zasedanju učestvuju predstavnici međunarodnih diplomatija, kao i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji će se prvi obratiti 47-članom Savetu.

Nakon njega, Savetu će se obratiti visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj, koja je u više navrata osudila zločine protiv čovečnosti u Siriji.

Komesarka Pilaj kao i predsednica Saveta Lora Laser učestvovaće kasnije danas na skupu o Siriji na kome će učestovati i aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Međunarodna istražna komisija sa mandatom UN 15. avgusta je u izveštaju osudila "ratne zločine" u Siriji i za to optužila vladu i njene oružane snage, a u manjoj meri i opozicionu vojsku.

Komisija je najavila da priprema poverljivu listu odgovornih, što je prva faza ka eventualnom sudskom procesuiranju. Ali, pre toga sledi niz koraka, od kojih je prvi razmatranje izveštaja 17. septembra u Savetu UN za ljudska prava.

Od formiranja te nezavisne komisije u septembru 2011. godine, njen šef Paulo Pinjero vodio je više od 1.000 razgovora sa učesnicima i
žrtvama sukoba, mada nije mogao da poseti Siriju.

Mandat te komisije završava se tokom ovog zasedanja Saveta, ali će diplomate narednih dana razgovarati o rezoluciji o Siriji koja bi mogla da omogući dalji rad stručnjacima.
XS
SM
MD
LG