Dostupni linkovi

SAD poklonile Vojsci Srbije 17 specijalnih terenskih vozila


Vojsci Srbije je danas u Tehničko-remontnom zavodu u Čačku predato 17 specijalnih terenskih vozila HUMWVE (popularno Humvee), koji su donacija američke vlade u okviru programa podrške srpskim oružnim snagama.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić je, na ceremoniji primopredaje, precizirao da će najveći deo tih vozila biti predat 31. bataljonu, Treće brigade Kopnene vojske Srbije u Zaječaru, a deo u bazi Jug kod Bujanovca, ali da je, pre svega, namera da ta vozila butu korišćena u mirovnim operacijama pod okriljem UN.

"Vrednost vozila je 2.887.463 dolara, dakle velika vrednost za našu zemlju koja se nalazi u ekonomskoj krizi, i mi smo zahvalni našim američkim prijateljima što su dali sve od sebe da vozila dođu u Srbiju", zahvalio je Vučić američkoj ambsadorki u Beogradu Meri Vorlik i predstavnicima američke vojske, koji su prisustvovali ceremoniji uručenja.

SAD su, kako je naveo Vučić, u vojno-odbrambenom delu jedan od najvažnijih partnera Srbije i Vlada Srbije se nada da će ovakva saradnja, pomoć i podrška SAD biti nastavljena i u budućnosti.

Ambasadorka SAD je izjavila da kupovina ovih vozila predstavlja još jednu potvrdu produbljivanja saradnje oružanih snaga Srbije i SAD, i objasnila da donacija, osim terenaca, obuhvata i komplet alata i rezervne delove kako bi vozila bila što duže u upotrebi".

"Znamo da će Vojska Srbije koristiti ova vozila kako bi što više razvila kapacitete za učešće u mirovnim misijama EU i UN, a mi smo spremni da u najvećoj mogućoj meri pomognemo te napore Srbije", rekla je Vorlik, najavivši da će, verovatno tokom sledeće godine, biti dostavljena još četiri vozila i oprema za obuku na terenu, vredna dodatnih dva miliona dolara.
XS
SM
MD
LG