Dostupni linkovi

Evropski akcionari Agrobanke traže imovinu


Povodom vesti da Srbija razmatra mogućnost ustupanja ruskoj Sberbanci kapaciteta Nove Agrobanke, akcionari Agrobanke iz zemalja Evropske unije (EU) su danas saopštili da se protive realizaciji takvog aranžmana, upozoravajući da postupak za povraćaj njihove imovine u vrednosti od 70 miliona evra još nije ni počeo.

Mogućnost da najveća ruska banka postane strateški partner Nove Agrobanke pomenuo je početkom ove sedmice u Moskvi ministar rudarstva Milan Bačević, uz napomenu da bi to bio deo šireg poslovnog aranžmana između Srbije i Rusije.

Ministar Baćević je izjavio posle susreta sa ruskim zvaničnima, da je Srbija ponudila Sberbanci strateško partnerstvo u vidu mreže Agrobanke i da odgovor od te velike finansijske organizacije očekuje u narednih 10 dana.

Akcionari Agrobanke iz EU su u saopštenju ustvrdili da je država "na revolucionaran način eksproprirala imovinu akcionara u stečajnom postupku banke i uložila je kao osnivački kapital u Novu Agrobanku i time postala njen stoprocentni vlasnik."

Narodna banka Srbije (NBS) je uvela prinudnu upravu u Agrobanci krajem decembra 2011, zbog nemogućnosti da naplati ranije odobrene kredite.

Krajem maja ove godine je ta banka ugašena i istovremeno formirana Nova Agrobanka koju je osnovala država Srbija sa 85 miliona evra, dok je kapital u vrednosti pet miliona evra uložila Agencija za osiguranje depozita.

U Novu Agrobanku nisu preneti gubici Agrobanke koji su procenjeni na više od 200 miliona evra, dok su štedni ulozi prebačeni na sigurno - u novu banku, saopštilo je ranije rukovodstvo te banke.

Bivši rukovodioci Agrobanke, na čelu sa predsednikom Izvršnog odbora Dušanom Antonićem, kao i više domaćih biznismena čije su firme dobile ogromne kredite od te banke koje nisu bile u stanju da vraćaju, proteklog meseca su uhapšeni zbog zlouptrebe službenog položaja.

Najviši vladini funkcioneri, na čelu sa premijerom Ivicom Dačićem, nakon te akcije izjavili da će se u raščišćavanju te afere ići do kraja i da neće niko za koga se u istrazi potvrdi da je umešan u malverzacije, biti pošteđen.
XS
SM
MD
LG