Dostupni linkovi

U Beogradu služen parastos Đujiću i žrtvama u Medačkom džepu


Danas je u Crkvi svetog Marka održan parastos četničkog vojvodu Momčila Đujića i srpske civile koji su pre 19 godina stradali u napadu hrvatske vojske na Medački džep, kod Gospića.

U akciji hrvatske vojske na Medak od 1. do 17. septembra 1993. godine, ubijeno je 88 Srba - 36 civila, 46 vojnika i šest policajaca. Za ovaj ratni zločin u Hrvatskoj je osuđen Mirko Norac na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina koju mu je Vrhovni sud 19. novembra 2009. smanjio na šest godina.

Odlukom Vanraspravnog veća Županijskog suda u Rijeci 14. jula 2010. objedinjene su mu kazne za ratne zločine nad Srbima u Gospiću za koje je u jesen 1991. osuđen na 12 godina zatvora i Medačkom džepu na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora. Od novembra prošle godine Norac se nalazi na uslovnom otpustu.

Pop Đujić (1907 - 1999) je tokom Drugog svetskog rata bio na čelu Dinarske četničke divizije,pred kraj rata je pobegao iz zemlje i do smrti živeo u SAD. On je 1946. godine proglašen za ratnog zločinca. Đujić je Vojislavu Šeselju dodelio, a zatim oduzeo zvanje četničkog vojvode.

Parastosu, koji su služili sveštenici Crkve Svetog Marka prisustvovali su vođa Obraza Mladen Obradović i sledbenici popa Đujića. Oni su na nosili majice sa slikom četničkog vođe Dragoljuba Mihajlovića, i natpisima ravnogorski pokret, kraljevina Srbija, Kosovo je obraz Srbije...
XS
SM
MD
LG