Dostupni linkovi

Niz bombaških napada širom Iraka, poginula najmanje 51 osoba


U nizu od najmanje 20 napada širom Iraka, uključujući bombaški napad na državnu naftnu kompaniju, poginula je 51, a ranjeno je više od 250 osoba.

Najteži napad dogodio se kada su naoružani napadači u subotu pre ponoći otvorili vatru na kontrolni punkt iračke armije blizu Balada, severno od Bagdada, posle čega je usledila eksplozija bombe pored puta kada je stiglo vojno pojačanje.

Poginulo je 11 vojnika, među kojima dva oficira, a osam je ranjeno, rekli su pukovnik vojske i izvor iz bolnice u Baladu.

U nedelju, oko 7.30 sati po lokalnom vremenu, eksplodirala je auto-bomba na parkingu kod zadnje kapije državne naftne kompanije, oko 15 kilometara od Kirkuka na severu Iraka. Sedam osoba je poginulo, a 17 ranjeno, rekao je visoki zvaničnik policije Otman Abdul Rahman.

U Havidži, zapadno od Kirkuka, u eksploziji automobila-bombe ranjene su dve osobe, kažu bezbednosni i zdravstveni izvori.

U napadima u Tuz Kurmatuu, 15 kilometara severno od Bagdada, ubijeno je četvoro ljudi, a ranjena je 31 osoba, reklli su gradonačelnik Šalal Abdul i policijski zvaničnik Kaled al-Bajati.

Prvo je eksplodirao auto-bomba, na čijoj meti je bio konvoj Abdulovih telohranitelja kada je ranjeno 10 ljudi, a posle toga se dogodila eksplozija bombe pored puta blizu policijske stanice u kojoj je poginulo dvoje, a ranjeno 20 ljudi.

Posle toga su naoružani napadači ubili kapetana policije Jašema al-Bajatija, dok je poručnik Galib al-Bajati ranjen u tom napadu.

U luci Basra, na jugu Iraka, u eksploziji auto-bombe na pijaci poginulo je dvoje, a ranjeno osmoro ljudi, navode bezbednosni i zdravstveni zvaničnici.

Jedna osoba danas je poginula, a jedna je ranjena u eksploziji bombe kod francuskog konzulata u Nasirijahu, južno od Bagdada, tvrde jedan francuski diplomata i veb sajt grada Nasirijaha.

Na sajtu Nasirijaha piše da je jedna osoba poginula, a jedna ranjena.

U međuvremenu, auto-bomba je eksplodirala ispred hotela u Nasirijahu, kada su dve osobe poginule, a četiri ranjene.

U Tal Afaru, 380 kilometara severozapadno od Bagdada eksplodirala je auto-bomba i poginule su dve, a ranjeno je sedam osoba.

Južno od Samare, grada koji se nalazi severno od Bagdada, u eksploziji automobila-bombe poginula su dva policajca, a dva su ranjena
XS
SM
MD
LG