Dostupni linkovi

Hilari Klinton: Ovaj mjesec normalizovati trgovinske odnose sa Rusijom


Američki državni sekretar Hilari Klinton izjavila je danas da SAD žele da tokom ovog mjeseca normalizuju trgovinske odnose sa Rusijom.

Prema njenim riječima, vlada blisko sarađuje sa američkim Kongresom na usvajanju neophodnog zakona.

Iako je Rusija postala članica Svjetske trgovinske organizacije (STO) i dalje postoji dio zakona koji sprečava američke kompanije da normalno obavljaju trgovinu. U pitanju je amandman "DŽekson-Vanik", koji je i dalje na snazi, iako je suspendovan.

Klintonova je u svom govoru na Samitu Azijsko-pacifičke saradnje (APEC) u Vladivostoku, gdje predstavlja predsjednika Baraka Obamu, pozdravila posvećenost Rusije da ima veću ulogu u azijsko-pacifičkom regionu.

"Kako bi osigurali da naše kompanije mogu da budu konkurentne u Rusiji, blisko radimo sa Kongresom na ukidanju primjene zakona `DŽekson-Vanik` i time Moskvi obezbjedimo trajno normalizobane trgovinske odnose. Nadamo se da će Kongres ovog mjeseca djelovati prema ovom važnom dijelu zakona", naglasila je Klintonova.

Britanski BBC navodi da u Kongresu postoje zabrinutosti zbog podrške Rusije Iranu i Siriji te zbog nepoštovanja ljudskih prava tako da je vrijeme održavanja glasanja i dalje nepoznato.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je domaćin samita, izrazio je zabrinutost zbog stanja svjetske ekonomije, posebno zbog evropske dužničke krize.

On je naglasio da je prioritetni cilj borba protiv protekcionizma u svim oblastima zbog čega je važno graditi mostove a ne zidove.
XS
SM
MD
LG