Dostupni linkovi

Presuda Gnjilanskoj grupi 19. septembra, okrivljeni pretioOdeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine izreći će u sredu, 19. septembra presudu 17-orici pripadnika Oslobodilačke vojkse Kosova (OVK) optuženima za ratne
zločine nad civilima u Gnjilanu 1999. godine.

Prvookrivljeni Aguš Memiši danas je tokom izlaganja završne reči u Specijalnom sudu uputio pretnje postupajućem tužiocu Mioljubu Vitoroviću.

"Zbog onoga što radiš osvetiću ti se, ako ne ja onda moja deca, ako ne budu oni mogli, onda moji unuci", kazao je Memiši obraćajući se Vitoroviću, a prenelo Tužilaštvo za ratne zločine.

Memiši je, uperio prstom u zamenika tužioca i njegove saradnike u sudnici i kazao "Nisam činio krivična dela, ali prvo što ću da uradim kada izađem odavde biće osveta”.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je ovaj incident kao pokazatelj kompleksnosti posla Tužilaštva, ali kao rizik koji je prihvaćen.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti 17 pripadnika OVK da su od početka juna do kraja decembra 1999. godine, surovo, do smrti mučili najmanje 80 osoba, najmanje 34 osobe se vode kao nestale, a najmanje 153 ljudi je protivpravno lišeno slobode, mučeno, a zatim pušteno.

Suđenje pripadnicima OVK, od kojih je sedam u bekstvu, objedinjeno je odlukom suda u martu 2012. godine.

Apelacioni sud u Beogradu je u decembru 2011. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je devet pripadnika OVK osuđeno na ukupno 101 godinu zatvora, i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.
XS
SM
MD
LG