Dostupni linkovi

Bijenale umetnosti u Pančevu: Preispitivanje jugoslovenskog nasleđa


Jubilarno 15. Bijenale umetnosti u Pančevu na temu "Dekonstrukcija/ rekonstrukcija - prostor, vreme, sećanje" počinje večeras u Galeriji savremene umetnosti i trajće do 7. oktobra.

Organizator manifestacije Kulturni centar Pančeva najavio je da će ovogodišnji Bijenale predstaviti sasvim drugačije polje "društvene ekologije" - umetničke grupe aktivista iz Srbije i zemalja nekadašnje Jugoslavije će tokom mesec dana u Pančevu rekonstruisati i dekonstruisati prostor nekadašnje zajedničke države i nasleđe koje je ostavila u tranzicionim društvima nastalim nakon raspada.

Za razliku od prethodnih Bijenala, ovo je multidisciplinarno, tema će biti obrađena kroz tri programska segmenta - vizuelni, filmski i pozorišni i većina programa su premijerni.

Više od stotinu učesnika iz bivših jugoslovenskih republika, Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije, pored lokalnih umetnika iz Pančeva, učestvovaće na 15. Bijenalu.

U okviru vizuelnog segmenta, bez unapred pripremljenih izložbi, biće pokrenute teme, polemike i javne debate o savremenoj društvenosti kroz preispitivanje jugoslovenskog nasleđa.

Bijenale će predstaviti scenu savremene umetnosti i kulture u Srbiji i regionu na kojoj deluje značajan broj kolektiva, inicijativa i pojedinaca, koji na različite načine koriste umetnost kao neku vrstu paralelnog, alternativnog prostora za debatu o nasleđu jugoslovenskog poznog socijalizma ali i postsocijalizma.

Filmski segment Bijenala razmatraće savremenu rekonstrukciju prošlosti u filmskim delima Vlatka Gilića, Mile Turajlić, Želimira Žilnika, Dušana Makavejeva i drugih autora.

U okviru pozorišnog segmenta biće izvedena predstava Olivera Frljića "Kukavičluk" Narodnog pozorišta iz Subotice, koja je proglašena za najbolju predstavu 56. Sterijinog pozorja po odluci žirija i kritike.

U okviru Bijenala umetnosti održaće se i brojni prateći programi.

U Gradskoj biblioteci Pančeva večeras će biti otvorena izložba fotografija iz arhiva Tanjuga "Kroz savremenu umetnost sedamdesetih", 25 fotografija velikog formata koje su radili Tanjugovi fotoreporteri na otvaranjima izložbi i kulturno-umetničkih dešavanja u Beogradu sedamdesetih.
XS
SM
MD
LG