Dostupni linkovi

Odlaže se suđenje Saifu Gadafiju


Suđenje Saifu al Islamu, sinu bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, moglo bi da bude odgođeno kako bi obuhvatilo svjedočenje bivšeg šefa obavještajne službe, koji je juče uhapšen, izjavili su danas vladini zvaničnici.

Zvaničnici su u avgustu rekli da će suđenje Saifu al Islamu po optužnici za ratne zločine početi u septembru. On će biti do sada najviše rangirana ličnost svrgnutog režima koja će se naći na optuženičkoj klupi.

Jučerašnje hapšenje Abdulaha Senusija, bivšeg šefa obavještajne službe i bliskog saradnika pukovnika Gadafija, vjerovatno će dovesti do pomjeranja datuma početka suđenja, prenio je Rojters.

Advokati Međunarodnog krivičnog suda (MKS) već su ocijenili da sudski proces u Libiji neće biti pošten.

Vlasti Mauritanije predale su Senusija libijskim vlastima nakon što su ga u martu uhvatile u zapadnom dijelu zemlje. Poslije toga uslijedilo je natezanje između Libije, MKS i Francuske u vezi sa time kome će biti izručen.

"Očekujemo da će suđenje Saifu al Islamu biti malo odloženo zato što će Abdulah Senusi pružiti nove informacije koje mogu biti korisne za Saifovo suđenje", izjavio je Taha Bara, portparol libijskog državnog tužilaštva.

Nova libijska vlast, koja želi da izgradi demokratske institucije, namjerava da sudi članovima porodice Gadafi, kako bi pokazala njihovim lojalistima u Libiji da će biti kažnjeni oni koji su pomagali pukovniku Gadafiju da ostane na vlasti 42 godine.
XS
SM
MD
LG