Dostupni linkovi

File:Crna Gora treba da nastavi pregovore sa istom posvećenošću


Preogovoranje sa Evropskom unijom (EU) veoma je zahtjevan proces koji Crna Gora mora nastaviti sa istom posvećenošću, kazao je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Štefan File na sastanku sa crnogorskim šefom diplomatije Nebojšom Kaluđerovićem u Briselu.

File je, kako je saopšteno agenciji MINA iz njegovog kabineta, rekao da je otvaranje pregovora u junu bilo fer priznaje za impresivan napredak Crne Gore u reformskom procesu.

”Uz svo uvažavanje posla koji je do sada urađen, pregovori su veoma zahtjevan proces i Crna Gora mora da nastavi sa istom posvećenošću”, naveo je on.

File je kazao da su ustavne reforme, ukupno snaženje sudske nezavisnosti i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala među najvažnijim pitanjima. ”Dodatna pažnja mora biti posvećena otvaranju regionalnih i bilateralnih pitanja”.

File se saglasio sa Kaluđerovićem o potrebi zadržavanja dobre dinamike u procesu reformi, kako bi se postigao potreban napredak u pregovorima.

“To neće samo primaći Crnu Goru njenom cilju, članstvu u Uniji, već će naglasiti kredibilitet procesa proširenja i dobiti za cijeli region”, rekao je File.

File i Kaluđerović su razgovarali i o predstojećim parlamentarnim izborima.

“Ponavljajući posvećenost Evropske komisije i punu pdoršku naporima zemlje za članstvo u Uniji, File je pozvao Crnu Goru da ostane fokusirana na evropskoj agendi zemlje i da nastavi sa sveobuhvatnim reformama za dobrobit svih njenih građana”, zaključuje se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG