Dostupni linkovi

Putin:Slučaj Assange politički motivisan, Pussy Riot "divljale"


Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je slučaj osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea "politički motivisan", optuživši dvostruke standarde u Velikoj Britaniji u vezi s njegovim izručenjem Švedskoj.

Putin izjavio je da neće da se miješa u slučaj "Pussy Riot", ali da je država trebalo i prije da obrati pažnju na njene skandalozne akcije.Dodaje da je država dužna da štiti osećanja vjernika.

Putin je u danas emitovanom intervjuu TV kanalu Russia Today nazvao „pank molitvu“te grupe u hramu Hrista spasitelja „divljanjem“ ali nije želio da komentariše odluke suda koji je članice grupe osudio na dve godine zatvora.

"Da li je presuda opravdana i adekvatna učinjenom neću komentarisati", rekao je Putin i dodao da je to stvar advokata osuđenih. On je, međutim, ocijenio da je sam naziv "Pussy Riot" „čak i na engleskom zvuči nepristojno“.

Braneći Assangea koji se trenutno nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu u pokušaju da izbjegne hapšenje i izručenje u Švedsku, rekao da britansko pravosuđe odlučilo da ga izruči "Šta je ovo? Naravno da su dvostruki standardi, to je jasno", rekao je Putin.

U tajnim američkim dokumentima, objavljenim na WikiLeaksu krajem 2010. godine, Rusija je opisana kao "mafijaška država".

Ukoliko bi na predjedničkim izborima u SAD bio izabran kandidat republikanaca Mitt Romney rekao je da Rusija može sarađivati sa njima, iako je njegovu predizbornu retoriku u kojoj je Rusiju nazvao problemom ocijenio kao pogrešnu.
XS
SM
MD
LG