Dostupni linkovi

Prag sjedište sistema Galileo


Češka prijestonica, Prag, od danas je evropski centar navigacionog sistema Galileo koji od 2014. godine, kada počinje s radom, postati konkurencija američkom GPS sistemu satelitske navigacije.

"Prve usluge evropski satelitski navigacioni sistem počeće da pruža 2014. godine, a u potpunosti će funkcionisati krajem 2019. i početkom 2020. godine", kazao je na svečanom otvaranju sjedišta nove evropske institucije potpredsjednik Evropske komisije Antonio Tajani.

Otvaranjem centra evropske svemirske agencije za program Galileo (GSA) u Pragu okočano je premeštanje tog centra iz Brisela i Češka dobija koordinaciju projekta izgradnje evropskog ekvivalenta GPS-u, vrednog devet milijardi eura.

"Evropski program globalne satelitske navigacije (GNš) doneće do 2017. godine ekonomski doprinos od 90 milijardi eura", kazao je Tajani.

Sistem Galileo za sada ima dva satelita, 10. oktobra će dobiti još dva, a do 2014. godine u orbiti će imati 12 od ukupno 30 planiranih satelita.

Jedna od prednosti pred starijim američkim pandanom je veća preciznost, lociranje do nekoliko desetina centimetara, dok GPS može da ima odstupanja i do nekoliko desetina metara.

Za dvije godine, u prvoj fazi pomoći će da budu precizniji podaci i bolji signal GPS-a sa kojim bi trebalo da se dopunjava prije svega u gradovima, a usluge će ponuditi spasiocima u potragama za ljudima i objektima.

Glavne oblasti u kojima bi trebalo da bude od koristi jesu saobraćaj, zdravstvo, poljoprivreda, ribolov ili civilna odbrana.

EU ocjenjuje da će za osam godina njen novi sistem satelitske navigacije imati oko tri milijarde korisnika i godišnji obrt od oko 300 milijardi eura.
XS
SM
MD
LG