Dostupni linkovi

Janša za ponedjeljak dogovorio sastanak sa Junkerom


Slovenski premijer Janez Janša dogovorio je za ponedjeljak radni susret s luksemburškim premijerom i predsjedavajućim eurozone Žan Klod Junkerom.

Kako je u četvrtak objavio kabinet predsjednika slovenske vlade, Janša će s Junkerom tokom radnog susreta razgovarati o "aktualnim evropskim temama, posebno onima koje su povezane sa stabilnošću eura". Uz to, Janša i Junker će "razmijeniti mišljenje" o mjerama koje se predlažu za uravnoteženje javnih finansija i ponovni privredni oporavak i kako to ostvariti,saopšteno je u Ljubljani.

Slovenski premijer zadnjih se dana našao na meti domaćih kritika zbog izjava da Sloveniji u oktobru prijeti nelikvidnost ako zbog teških uslova na tržištu i zahtijevanih kamata ne bi mogla prodati svoje dugoročne državne obveznice i tako servisirati javni dug.

Izjavu su prenijeli i strani mediji, pojačavajući dojam da je Slovenija, unatoč mjerama koje je za stabilizaciju javnih finansija, reforme i sanaciju banaka predložila Janšina vlada, u situaciji da će uskoro morati zatražiti pomoć Europske komisije i evropskih fondova.
XS
SM
MD
LG