Dostupni linkovi

Predstavnički dom BIH:Danas bez rasprave o smjeni Bećirovića


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH neće danas raspravljati o smjeni zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Bećirovića.

Inicijativa Kluba SDA za smjenu Bećirovića nije imala dovoljnu entitetsku podršku poslanika iz Federacije BiH i bit će upućena Kolegijumu Doma na dodatno usaglašavanje.

O inicijativi SDS-a za smjenu Bećirovića, koja se danas nije u pisanoj formi našla pred Predstavničkim domom, nije se glasalo. Iz SDS-a ranije su najavili da pristaju da se o toj tački dnevnog reda objedinjeno raspravlja sa zahtjevom SDA.

Kao prvi razlog u obrazloženju inicijative SDA, navodi se da je nova parlamentarna većina u FBiH ponovo pokrenula proceduru za smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Denisa Zvizdića i nakon odluke federalnog Ustavnog suda o tom pitanju, koji su u međuvremnu smijenjeni.

SDS je zatražio smjenu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića zbog kršenja ustavnih ovlaštenja, odnosno jer je otvorenim pismom koje je uputio predsjedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću zbog njegovog stava da je Republika Srpska država, zloupotrijebio funkciju i prekršio ustavna ovlaštenja.

Na jučerašnjoj sjednici proširenog Kolegijuma ovog doma inicijativa SDS-a za smjenu Bećirovića nije dobila potrebnu većinu za uvrštavanje u dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma.

Inicijativu za smjenu Bećirovića pokrenula je poslanica SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević.
XS
SM
MD
LG