Dostupni linkovi

EU sjutra na Kipru o Siriji


Ministri spoljnih poslova EU razmatraće u petak i subotu u kiparskom gradu Pafosu situaciju u Siriji, u traženju rješenja za prevazilaženje suprotnih stavova velikih sila
o rešenju krize i tranziciji vlasti u toj zemlji.

EU je već uvela sankcije prema režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, uključujući embargo na oružje i naftu, kao i seriju trgovinskih i finansijskih sankcija, zamrzavanje imovine 53 kompanije i 155 pripadnika sirijskog režima kojima je zabranjen i ulazak u EU.

Šefovi diplomatija 27 zemalja članica EU na Kipru će razmatrati načine za pružanje podrške novom međunarodnom izlaslaniku za Siriju Lahdaru Brahimiju, kao i "bolju strukturu" saradnje sa sirijskom opozicijom i povećanje obima pomoći sirijskom narodu i izbjeglicama, kako je rekla šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Ministri spoljnih poslova EU će, takođe, razgovarati o obnovi Sirije, koja je interesna sfera Rusije, Irana i drugih arapskih zemalja.

Njemački ministar vanjskih poslova Gido Vestervele ocijenio je da je "hitno potrebno" da opozicija formira tranzicionu vladu u kojoj će biti predstavnici svih grupa koje se zalažu za demokratiju, toleranciju i pluralizam.

Neimenovani francuski diplomatski izvor rekao je da je Francuska već počela da šalje pomoć i novac u pet sirijskih gradova pod kontrolom pobunjenika.

To je prva zapadna zemlja koja direktno pomaže sirijskim pobunjenicima.
XS
SM
MD
LG