Dostupni linkovi

Danas počinje novo suđenje za deportaciju


U Višem sudu u Podgorici danas počinje novo suđenje optuženim bivšim pripadnicima policije za ratni zločin deportacije.

Za deportaciju više od 80 bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, vojsci bosanskih Srba maja 1992. godine od kojih su većina ubijena u logorima oko Foče terete se tadašnji policijski funkcioneri, Boško Bojović, Branko Bujić, Sreten Glendža, Božidar Stojović, Milorad Šljivančanin, Milisav Marković, Radoje Radulović, Duško Bakrač i Milorad Ivanović

Autor filma ''Heroj našeg doba'' novinar i publicista Šeki Radončić izjavio je za Antenu M da sumnja da će u novom procesu pravda biti zadovoljena, jer među optuženima nije Slobodan Pejović, kojeg porodice žrtava identifikuju kao glavnog izvršioca zločina deportacije.

"Moram priznati da od ponovnog suđenja ne očekujem ništa. Više je nego tragično da na optuženičku klupu nije sio glavni lovac na Bosance i Hercegovce Slobodan Pejović i da to Tužilaštvo nije učinilo. Ako na suđenju nemate jednog od ključnih izvršioca tog ratnog zločina, onda ne možete očekivati da to bude korektan sudski proces i ja unaprijed imam ogromnu rezervu da od tog suđenja neće biti ništa" - rekao je Radončić.

Jedan od branilaca, advokat Zdravko Begović, vjeruje u novu oslobađajuću presudu.

Država Crna Gora priznala je odgovornost za zločin deportacije, u prethodnom parničnom postupku za nadoknadu štete žrtvama i porodicama žrtava deportacije , pristajući na vansudsko poravnjanje i isplatu odštete u iznosu od oko 4, 2 miliona eura.
XS
SM
MD
LG