Dostupni linkovi

EU traži da Grci rade šest dana u sedmici


Vlada u Atini izložena je pritisku da, u okviru uslova za drugi krug zajmova za izlazak iz krize, uvede šestodnevnu radnu nedjelju, što će sigurno zaoštiriti sukob između grčke vlade i radničkih organizacija.

Zahtjev o kome je riječ sadržan je u pismu “trojke” zemalja kreditora, koju čine Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF. U ovom pismu, čiji je sadržaj procurio u javnost, funkcioneri zaduženi za grčko pridržavanje paketa mjera štednje inisitiraju na radiklanim reformama tržišta rada. Zahtjevi se kreću od postavljanja novih minimalnih zarada, preko ukidanja ograničenja prekovremenog rada, do fleksibilnog radnog vremena.

"Trojka" zahtjeva i "povećanje fleksibilnsoti radnih rasporeda; utvrđivnaje minimuma dnevnog odmora na 11 sati; uklanjanje ograničenja minimalnog i maksimalnog vremena između prepodnevnih i popodnevnih smjena; mogućnost da se u sezonskim granama kontinuirano dvonedjeljno odsustvo uzme bilo kad tokom godine"...

U Briselu i Berlinu jača uvjerenje da je vlada Antonisa Samarasa podbacila u ostvarivanju programa ekonomskih i fiskalnih reformi propisanih kao uslov za dva kruga kredita tokom protekle dvije godine. Zbog toga se sve više spekuliše da će Grčka možda morati da napusti euro, ali ne prije nego što u novembru budu okončani predsjednički izbori u SAD.
XS
SM
MD
LG