Dostupni linkovi

Petković: Nećemo kontrolisati medije


Nova vlast neće kontrolisati medije, a njen cilj je da do marta 2013. godine donese paket medijskih zakona koji će omogućiti slobodu i nezavisnost medija po evropskim standardima, izjavio je ministar kulture i informisanja Bratislav Petković.
"To ćemo uraditi u saradnji sa evropskim organizacijama. Kao ministar ne želim da utičem na medije, na to nemam ni zakonsko ni moralno pravo", rekao je Petković u intervjuu za "Danas".

Ministar kulture je rekao da medijska strategija za period do 2016, koju je prethodna vlada usvojila 28. septembra prošle godine "predstavlja osnov je za dalji rad" i da će radne verzije pripremljenih zakona biti još jednom razmotrene pre nego što uđu u javnu raspravu.

"Ministarstvo kulture i informisanja nastavlja rad na tekstu pet zakonskih projekata, koji je započela prethodna vlada. Potrebna su ekspertska, terminološka i tehnička usaglašavanja i u tom smislu će biti rešeno pitanje pretplate", kazao je Petković.

Petković je rekao da je ministarstvo kulture dužno da normativno obezbedi za javne medijske servise stalan i stabilan izvor finansiranja i uređivačku autonomiju i istakao da će se ono držati evropskih standarda kada je u pitanju finansiranje javnih servisa.

"Država nema pravo da se meša u uređivačku politiku i to nova vlast neće raditi, neće ni neposredno ni posredno vršiti bilo kakav pritisak na medije. RTS i RTV moraju da obavljaju informativnu i kulturnu delatnost od opšteg interesa u korist svih građana Srbije. Nova vlast će kroz zakonsku regulativu, poštujući sve evropske propise u ovoj oblasti, obezbediti nezavisnost uređivačke politike i stabilno finansiranje", rekao je Petković, precizirajući da je izbor generalnog direktora je u nadležnosti Upravnog odbora RTS.

Ministar Petković je kazao da je tema sastanka koji je imao prošle sedmice sa RTS bio problem finansiranja javnih servisa, dok je na sastanku OEBS-om razgovarano o saradnji na zakonskim i drugim projektima.
XS
SM
MD
LG